. Ma Bernát, Felícia napja van.

NevezetességekHuzella birtok gödA volt Huzella birtok

1930-ban dr. Huzella Tivadar létrehozta az alsógödi Biológiai Kutatóállomást. Itt dolgozott  Alexis Carrel Nobel-díjas amerikai sebész és Max Planck német fizikus is. Az anatómusok világkongesszusát 1939-ben Budapesten valamint Gödön tartották, amit Huzella Tivadar rendezett. 1950. július 11-én halt meg. Sírját a mai napig is nagy becsben tartja  a Biológiai Állomás. A család a kutatóállomást 1951-ben átadta az ELTE-nek. Ma nyitva áll a nagyközönség   elött.

 

 

 

Biciklista Nagyvendéglő   könyvtár művelődési ház

1902-ben Budapest-Vác között rendezett kerékpárversenyről kapta nevét, ebben az évben  épített vendéglő. A  tulajdonos Horváth Gyula úgy döntött, hogy a báltermet filmszínházzá alakítja át, rögzített székekkel és piros bársony bevonatú páhollyal is korszerűsíti. Ma az épületben színvonalas programokkal várja vendégeit a József Attila Művelődési Ház , az olvasó közönség szomját az itt megbúvó könyvtár oltja. A lazább kikapcsolódásra vágyókat a volt moziból átalakított  Belga Sörház kulturált, minőségi rendezvényei csalogatják.  


 


Göd,Német László villaNémeth László villája, Felsőgöd 

A neves író sokat időzött a Duna utcai villában. Önéletrajzában így írt "...A természet itt valóban ölében tartotta az embert..." Lányai nyaranta itt élvezték a pilisi hegyekből áradó friss levegőt. Három kiemelkedő művét itt írta : Szerdai fogadónap, Emberi színjáték, Alsóvárosi búcsú. 1932. szeptember 26-án Tanú címmel lapot indított, melyet ebben a villában egymaga írt és szerkesztett. A folyóiratnak 1937 tavaszáig 17 kötete jelent meg.

 

 

 

 

Pich villa Polgármesteri hivatal      

Az 1800-as évek végén a vasgyáros Buchwald építette. Utcafronti kerítés is az ő keze munkája, mely   külön   esztétikai élményt nyújt. Később az épület panzió volt, a pesti nagypolgárok látogatták. 1940-ben Pich Lola Lili eladásra kínálta, melyet a település községházának választott. 

 

 Göd,Strand, termálfürdő

Termálfűrdő    

A kutatók az 1950-es években földgázt valamint olajat kerestek, de artézi melegvizet találtak. Ezzel szemben a 70-es években vizet kereste, de helyette gáz tört föl, majd 50 fokos víz 600 m mélyről. A kút feltárására 1978-ban került sor. Napjainkban a fűrdőt előszeretettel látogatják Budapestről és a környező településekről egyaránt.

 

 

 

Göd,Fácán vendéglő


Fácán vendéglő   

1876-ban épült szálloda és étterem zsúfolásig megtelt vendégekkel, elsősorban újságírókkal akik a híres versenyló Kincsem kedvéért látogattak ide. Ma az épületben 70 férőhelyes óvoda üzemel. 

 

 

 Göd, Széchenyi forrásSzéchenyi-forrás  

Alsógöd régi dunaparti strandjánál folyik. A 30-as években a közelben lakott a Molnár család mosolygós kislánya Zsuzsi. Először róla nevezték el a forrást. Majd végleges nevét Széchenyi István fiáról, Széchenyi Ödönről kapta, aki itt töltött egy nyarat a Duna villában. 

 

 

 
Göd,Szt István katolikus templomSzent István templom  

A Római Katolikus Templomot 1908-ban Baitz József tábornok építette. 1993-ban felgyújtották. Oltárfreskója megmaradt az utókornak, mely a Szent Koronát felajánló Szent Istvánt ábrázolja. Országh Tibor plébános irányításával 1995 és 1996 között épült fel.


 

 

 

 

 

 


Göd, SZakáts kert, HorgásztóSzakáts kert

1924-ben dr. Szakáts Nándor nyugalmazott miniszteri tanácsos vásárolta meg. Az 1930-as években kis gazdaság működött itt, ami friss tejjel, zöldséggel, gabonával látta el a lakókat. . Reggel-este lófogattal szállította házhoz a friss tejet. Tyúkfarmot a friss tojásért tartottak. Jelenleg a Búzaszem Iskola a terület felső részét, az alsói részt a horgászok bérlik az önkormányzattól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Jelentős mértékben nőtt a mesterséges intelligencia által generált, gyerekek szexuális bántalmazását ábrázoló ...
Bővebben >>