. Ma Gedeon napja van.
NAV szégyenlista - CBA, kínaiak és Győzike
2014-01-28 20:41:24
NAV szégyenlista - CBA, kínaiak és Győzike

NAV szégyenlista - CBA, kínaiak és Győzike

Közzétette azokat a frissített listákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégeket, illetve a több mint 10 millióval tartozó magánszemélyeket sorolja fel. A harmadik negyedév végi állapotokhoz képest a listákon szereplő magánszemélyek száma nem változott érdemben, miközben a cégeké több mint háromszázzal csökkent. Ezek összesen legalább 200 milliárd forinttal lógnak, de a valós tartozás ennek többszöröse is lehet. Kép:blogger42.hu

 

 

 

Ezeken a listákon az egyes cégek, magánszemélyek és vállalkozók mellett nincs feltüntetve a pontos tartozás összege. Az biztos, hogy a 2013 december 31-i állapotok alapján 4018 magánszemélyt és egyéni vállalkozót tartott nyilván a NAV 10 millió forintot meghaladó, legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással, a harmadik negyedévi 3956, illetve a második negyedév végi 4066 fő után. (Közülük 2704 magánszemély, 1288 egyéni vállalkozó, 26 pedig lakcím nélküli.)

Kapcsolódó cikkek
 

Örök szereplők a listán - Győzike és a kínaiak

A lista régi szereplőjének számít Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket korábban a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltadócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be. (Ez a tartozás is arra utal, hogy a mintegy  négyezer adós esetében a tízmilliós alsó küszöbbel számolt 40,2 milliárd forintos teljes összeg többszöröse is lehet a NAV valós kintlévősége, és a cégeknél is hasonló lehet a helyzet.)

 

Szintén szerepel a neve annak a két kínai magánszemélynek is a listán, akik 2012 első negyedében vezették jogerőssé vált adóhiánnyal érintett adózók felsorolását. Az akkori NAV-közlés szerint az ugyanabban az óbudai panelházban, épp egymás felett lakó Wang Sheng Qiuang és Chen Wen Min fejenként hajszálra ugyanakkora összeggel, mintegy 450-450 millió forinttal tartozott. A listán továbbra is ott van a börtönből nemrégiben kiszabadult volt szocialista politikus, Zuschlag János, valamint a ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is. (Őt egyébként a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.)

 
Az elmúlt években "cégtemetőként" elhíresült székhelyeken is több tucat NAV-adóslistás céget találtunk. A Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatti földszinti lakásba bejegyzett cégek közül ezúttal 9 vállalkozást számoltunk össze, míg a székhelyszolgáltatást, cégalapítást szintén nyújtó CégHmester irodái közül a XIII. kerület, Béke tér 7., földszint 2-es lakásába bejegyzettek közül 11-et. A Budapest IV., Virág u. 39.-ben található cégtemető 8 bedőlt vállalkozással képviselteti magát .
 

Ami a vállalkozásokat felsoroló listát illeti, a második negyedévi 1836-ról 1991-re nőtt, majd 1624-re csökkent a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégek száma. Közülük 1321 felszámolás, 178 pedig végelszámolás alatt áll, továbbá közel háromtucattal szemben kényszertörlést rendelt el cégbíróság vagy a NAV, azaz jó esély van rá, hogy tetemes tartozást maga mögött hagyva szűnik meg. A listán szereplő cégek között továbbra is feltűnően nagy számban szerepelnek ingatlan-kereskedelmi és fejlesztőcégek, építőipari vállalkozások, biztonsági szolgáltatók, valamint vagyonőrcégek, fuvarvállalkozások. Rendkívül gyakoriak - a szerteágazó tevékenység miatt - a kereskedelmi cégek, közöttük is feltűnően sok a gabonakereskedelmi vállalkozás. Szintén tartozik az államnak a felszámolás alatt lévő Pécsi Közlekedési (PK) Zrt.

 

A 2013 áprilisi NAV-listát vezető Ammory-Car Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lekerült a listáról, bár tavaly tavasszal még összesen - az adóhiánnyal és a jogkövetkezményekkel együtt - 1,6 milliárd forinttal tartozott az adóhivatalnak. A neve alapján arab származásúnak tűnő, berlini lakóhelyű Ammar Al-badawi által vezetett és tulajdonolt, autókereskedelemmel foglalkozó Ammory-Car Kft.-t a cégbíróság 2013-ban hivatalból törölte a nyilvántartásból, mivel a székhelyén nem található, a képviselője pedig elérhetetlen volt.


CBA-közeli cég és Posta-alvállakozó

Új szereplő a céges adóslistán - 180 napon keresztül fennálló,100 millió forintot meghaladó adótartozással - a mintegy húsz évig Marks & Spencer-üzleteket működtető "S" Modell Kereskedelmi Zrt. A társaság tavaly szeptemberben kért csődvédelmet, s a bíróság el is rendelte a csődeljárását. Az angol ruhakereskedő tavaly júliusban jelentette be, hogy átalakítja magyarországi üzleti modelljét, s a franchise rendszerben üzemeltetett öt vidéki M&S boltot bezárják, a budapestiek üzemeltetését és tulajdonjogát pedig átveszi. A korábbi üzemeltető "S" Modell Zrt. jelentős tartozást halmozott fel, a Céginfo.hu adatai szerint 2010-2012-ben évente mintegy nettó 3,7 milliárd forintos árbevételt ért el, 2012-ben a kötelezettségei megközelítették a 2 milliárd forintot, az évet 138 milliós üzemi veszteséggel zárta. A cég tulajdonosa a nyilvános cégadatok szerint a Cipruson bejegyzett Sabriellen Holdings Ltd., azonban a HVG korábbi információi szerint a háttérben magyar tulajdonosok állhatnak, azok a befektetők, akik korábban megvásárolták a Skála-Coopot is.

 

Jelentős adótartozást halmozott fel a Magyar Posta Zrt. egykori alvállalkozója, a fővárosban korábban levélkézbesítést végző, jelenleg felszámolás alatt lévő EU Posta Zrt. A 2007 decemberében 100 millió forint alaptőkével létrehozott cég fő tevékenysége a "nemzeti postai tevékenység", a cégvezetője Aranyos Tibor Zoltán. A cégadatok szerint a tulajdonosa az egyik Seychelle-szigeten bejegyzett EU Post Holding Corp. A Graphisoft Parkban bejegyzett cég működésének első három hónapjában 168 millió forint nettó árbevételt ért el. Továbbra is szerepel a felsorolásban a felszámolás alatt lévő, pécsi székhelyű CBA-Fema Kft. A kereskedelmi cég egyik tulajdonosa a CBA-Csemege Trió Kft., amelynek 2003-2007 között résztulajdonosa volt Baldauf László, a CBA Kft. ügyvezetője, jelenleg pedig négy magánszemély érdekeltségében áll: ifj. Baldauf László, Baldaufné Borsos Brigitta, Tomicsek János és Tomicsek Jánosné neve szerepel a cégadatokban. A vállalkozás 2009-ben 916 millió, 2010-ben pedig 455 millió forint nettó árbevételt ért el, de veszteségesen működött: 71 millió, illetve 368 milliós mínuszt könyvelhetett el. A kötelezettségállománya 2010 decemberében, amikor elindult a felszámolási eljárása, 459 millió forintra rúgott.


Neves cégek a süllyesztőben

Az adóslistán bérelt helye van az állami felszámoló alá rendelt, a kormány által korábban stratégiailag kiemelt vállalkozássá minősített Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft., ahogy továbbra sem került ki az adóhatóság látóköréből az egykor szebb napokat megélt Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt. sem. Nem meglepő módon továbbra is találkozhatunk az Electro World Magyarország Kft nevével, de a nevesebbek közül fent van a listán az Elcoteq Kft., a Bognár Szörp Kft., a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., a Malév Vagyonkezelő Kft. - amely száz százalékban az állami szuperholding, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tulajdonában áll -, az Ikarus Holding Zrt., a holland hátterű logisztikai szolgáltató Rynart Transport Hungary Kft., az egykor több Skála áruházat üzemeltető Skála Group Kft., az ország egyik legnagyobb készétel- és szendvicsgyártó üzemét létrehozó Star Menü Kft., a Styl Ruhagyár Zrt. és az édességgyártó Sweet Point Zrt. is. Szintén ott van a jó ideje felszámolás alatt álló ABO Mill Malomipari Zrt. is.

 

A NAV felsorolásában a becsődölt Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, a debreceni Aranybika szálló egykori tulajdonosa, a Cívis Hotels Zrt., a Cerbona Élelmiszeripari Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Baucont Építőipari Zrt., a ruhakereskedő Jeans Club Kft., a Piszkei Papír Zrt., a MÁV Hídépítő Kft., a Mafilm Szcenika Kft., a Pegazus Travel Kft., a Mélyépítő Budapest Kft., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft és a bábolnai Pannon Baromfifeldolgozó Kft, a salgótarjáni öblösüveggyár egykori tulajdonosa, az R-Glass Hungary Kft., valamint a Zala Bútorgyár Zrt. is megtalálható - s ezek a cégek egytől-egyig évek óta felszámolási eljárás alatt állnak.

Forrás:napi.hu

Utoljára frissítve: 2014-01-28 20:42:34

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>