. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Megint egy adóváltozás - figyelem csapda jobbról
2012-02-09 11:33:01
Megint egy adóváltozás - figyelem csapda jobbról

Megint egy adóváltozás - figyelem csapda jobbról

Nagyon fontos adóváltozásra szeretnénk felhívni az egyéni adószámos partnerrel kapcsolatban álló vállalkozások figyelmét.  A 2011-es évi jogszabályi rendelkezések alapján eddig a kifizetőnek csak akkor kellett az adóelőleget levonnia a számlaképes magánszemélyektől, ha azt a magánszemély írásban kérte,- számol be minderről a Fővárosi Hírhatár.

2012. január 1-jétől ez megváltozott! A kifizetőnek minden esetben le kell vonnia az adóelőleget az adószámos magánszemélytől. Hogyan és mennyit? – egy pillanat...

 

Nézzük először, mit takar az egyéni adószámos magánszemély fogalma.

"Adószámos magánszemély az a személy, aki nem egyéni vállalkozó, viszont adóköteles bevételszerző tevékenységet végez." A regisztrációs nyílvántartásba vételről a NAV hivatalos okiratot állít ki az adózó kérésere, az abban feltüntetett - jogszabályi lehetőség szerinti - bevételszerző tevékenység (ek) -hez  tartozó  azonosító számok egyidejú feltüntetésével. Ezt követően lesz lehetőség szabályszerű számlát kiállítanunk.

 

Nagyon fontos tisztában lenni azzal a szabállyal, hogy adószámos magánszemélyként csak és kizárólag olyan tevékenységet folytathatunk, amely nem rendszeres és nem üzletszerű.
Na ez az!

Bár, hogy ez pontosan mit jelent - ezt a jogszabály nagyon nem taglalja, mert például ennek teljesen ellentmondana az, ami a leggyakrabban alkalmazott formája ennek a bevételszerzésnek,- az ingatlan bérbeadása, ami rendszeres és üzletszerű, - talán a jogszabályt is emiatt vezették be. Bevezették márpedig azért, hogy - a cég, mint bérlő a magánszemély (bérbeadó) részéről kiállított számla alapján így fizesse meg az ingatlanért kialkudott havi bérleti díjat.

A szabad szellemi foglalkozásúak esetében is ismert ez az adótípus - egyéni adószámos magánszemély. Itt is kérdés, hogy mit jelent a jogszabályi: nem rendszeres és nem üzletszerű kitétel pontos értelmezése. Mert Kovács István művész úr esetében, a havonta egy fellépés - ami ugye nem sok - valóban nem mondható rendszeresnek, de ebből egy évben már 12 darab hakni, az rendszeres és üzletszerű tevékenység? Avagy mégsem?!

Vagy a havi egyszeri, nem rendszeres, de a minden hónapban kapott ingatlan bérbeadásból keletkezett bevétel tulajdonképpen akkor mostNaplófőkönyv mit jelent?

Te jó  ég….   Na, ezt hagyjuk!

Ez majd eldől egy adóellenőrzést lezáró megítéléskor! Megint egy gumiszabály - végül is, hagy legyen mozgástere az APEH, bocsánat NAV ellenőrnek is.

Folytatva…

Az új, január 1-től megváltozott adólevonási eljárásról és a rárakódó többlet-adóteher (egészségügyi hozzájárulás), ami eddig nem volt,- kiszámításáról, mértékéről és megfizetéséről,-   ami ezt követően és mostantól a kifizetőnél többletteherként jelentkezik majd, bővebben olvashatnak  - ITT - a Fővárosi Hírhatár oldalán.

Rozy-x

Forrás: Fővárosi Hírhatár

 


További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>